Siirry sisältöön

Sinä ja minä liikennevaloissa

Liikennevaloja käytetään liikenteen ohjaamisessa sujuvuutta ja turvallisuutta parantamaan. Samaan tapaan niistä voi saada apua koulumaailmassa käyttäytymisen ohjaamisessa.

Ennen perinteisempien liikennevalojen esittelyä tässä kuitenkin hieman toisenlainen vinkki:

Tällä oppilaalla on joka viikon alussa kuusi peukkua omalla työpisteellään. Jos alkuviikko sujuu mukavasti, on palkintona keskiviikkona kahvittelua. Loppuviikon palkintona oppilas pääsee syömään koulun ruokasalin sijaan koko alueen ruokalaan. Jos peukut karisevat viikon aikana, palkinnot menevät sivu suun.

Olen kuullut, että tälle oppilaalle nämä "peukkuliikennevalot" ovat olleet toimiva ratkaisu haastavaan käyttäytymiseen.

Sain kuitenkin myös vinkin, että homma voisi toimia toisenlaisellakin logiikalla: Mitä jos lista olisi viikon alussa tyhjä ja peukut voisi kerätä hyvällä käytöksellä?

Tällä oppilaalla on työpisteellään liikennevalot, joissa aamulla ovat kaikki värit paikallaan. Jos käytös on kouluun sopimatonta, vihreä valo poistetaan "varoitukseksi". Jos valot menevät päivän aikana punaiselle asti, peruuntuu oppilaalta mukavan tekemisen valinta iltapäivästä.

Tällaiset valot voivat olla käytössä myös kahdessa kohti päivää, jolloin ensimmäinen palkinto on mahdollista saada esimerkiksi ruokailun aikaan ja toinen koulupäivän päätteeksi. Osalle oppilaista koko päivä rauhallista käytöstä on liian iso haaste yhdellä kertaa.

Tällekin vaihtoehto voisi olla positiivisten merkkien kerääminen ja palkinto siinä vaiheessa, kun niitä on kasassa riittävä määrä?

Aikuisen kaulassa tai vyöllä liikkuvat liikennevalot ovat ehkä kaikkien perinteisimmät liikennevalot koulumaailmassa. Valojen avulla voi pitkin päivää kertoa lapselle, onko käytös hyvää, hiukan rauhatonta vai sellaista, joka pitäisi lopettaa.

Opetustuokiossa valoilla voi kertoa, menikö tehtävä oikein vai tarvitseeko siinä korjata jotakin.

Mahdollisuuksia on paljon! Liikennevalot on helppo askarrelle itse pahvista ja laminoida. Oppilaasta riippuen niiden halkaisija voi olla muutamista senteistä vaikka kymmeneen senttiin tai yli.

Liikennevaloja kannattaa ainakin kokeilla omien oppilaiden kanssa. Kannattaa muistaa, että niiden käytön oppiminen vie aikaa sekä aikuiselta että lapselta. Ei siis kannata luovuttaa liian helposti.

Aurinkoisia kevätpäiviä toivottaen Outi